Aparatele dentare mobile/mobilizabile sunt indicate pentru rezolvarea anomaliilor ortodontice apărute la copiii cu dentiţie temporară sau mixtă. Plăcile mobilizabile sunt alcătuite dintr-o bază de acrilat care poate fi divers colorată, un şurub şi elemente metalice (din sârmă), care servesc la ancorarea de dinţi şi la alinierea acestora pe arcadă (croşete Stahl, Adams, croşete directe, arc vestibular etc.).

Aparatele ortodontice mobile/mobilizabile, în afară de faptul că ajută la alinierea dinţilor, influenţează dezvoltarea maxilarelor la copilul aflat în creştere, prin stimularea suturilor osoase de la nivelul acestora. Acest efect se poate obţine numai în perioada de creştere. 

Plăcile mobilizabile trebuie purtate minim 14 – 16 ore pe zi (noaptea 8 – 10 ore şi 6 – 8 ore, în cursul zilei), pentru a obţine rezultatele dorite. Sunt uşor de pus de către copil, uşor de scos, necesită curăţare şi igienizare zilnice. În primele zile de la începerea tratamentului, copilul poate experimenta o salivaţie mai abundentă şi dificultăţi de vorbire (în special din cauza plăcii superioare, care acoperă parţial cerul gurii), manifestări care vor dispărea cu atât mai repede, cu cât aparatele sunt purtate mai conştiincios.

Aparatele dentare fixe sunt indicate la copii cu dentiţie permanentă (care au schimbat toţi dinţii de lapte cu cei definitivi), la adolescenţi şi adulţi. Aparatul dentar fix este alcătuit din ataşamentele care se aplică pe dinţi (bracket-uri), arcuri (sârme) şi ligaturi (elastice sau metalice), care fixează arcul în slotul (şanţul) bracket-ului.

Aparatul ortodontic fix se colează (se lipeşte) pe dinţi la începutul tratamentului şi se îndepărtează la sfârşit, când s-a obţinut alinierea dorită a dinţilor. Tratamentul este condus în mod nemijlocit de către ortodont, rezultatele tratamentului nu depind de complianţa pacientului la tratament (de conştiinciozitatea acestuia în ce priveşte purtarea aparatului).

Bracket-urile (ataşamentele) pot fi metalice sau realizate din ceramică, pentru a fi cât mai puţin vizibile. Cel mai puţin vizibile pe dinte sunt bracket-urile din ceramică monocristalină, mai cunoscută sub numele de safir. Purtătorul de aparat dentar fix trebuie să acorde o atenţie deosebită igienei şi alimentaţiei, pentru a evita apariţia gingivitei, producerea unor demineralizări ale smalţului, eventuale desprinderi accidentale ale bracket-urilor.

În timpului tratamentului cu aparate fixe, deplasările dentare se produc relativ rapid, sub acţiunea unor forţe ortodontice mai mari decât cele care intervin în cazul tratamentelor cu aparate dentare mobile/mobilizabile. Ca urmare, deşi aparatul fix se îndepărtează în momentul obţinerii alinierii dorite, noua poziţie a dinţilor nu este încă stabilă. Din acest motiv, ulterior încheierii tratamentului ortodontic fix trebuie să se facă contenţia (consolidarea rezultatului obţinut prin tratament activ), pentru încă o perioadă de timp. Fie se colează (lipeşte) un retainer (o sârmă subţire) pe feţele orale ale dinţilor, fie pacientul va purta o gutieră de contenţie.

Aparatele dentare fixe pot avea ataşamentele (bracket-urile) aplicate pe suprafeţele dentare care se văd (vestibulare) sau pe suprafeţele orale ale dinţilor (suprafeţele din interior, cele care nu se văd din afară). Cele din urmă se numesc generic aparate dentare linguale.

O altă variantă de tratament, aflată la dispoziţia pacienţilor preocupaţi ca aparatul dentar să fie cât mai puţin vizibil, sunt gutierele utilizate de sistemul Invisalign/Clearaligner. Pe modele construite digital şi printate cu ajutorul unei imprimante 3D, se realizează o secvenţă de gutiere ce asigură deplasări de mică amplitudine ale dinţilor, succesiv, până la obţinerea rezultatului dorit.

vezi prețuri ortodontie